WORKED WITH

WHAT THEY SAY

Dear creative,

Je loopt rond met een geweldig documentaire-idee, maar je weet eigenlijk niet hoe je verder komt. Je hebt wel wát op papier, maar wat is nou eigenlijk de kern? Wat wil je nu echt vertellen? Waar haal je geld vandaan? En hoe maak je daarin de juiste keuzes? Er zijn zoveel opties. Hoe krijg je je idee zo verwoord dat anderen er net zo in geloven als jij?

Met een sterk filmplan gaan deuren open die anders gesloten blijven — zoals fondsen, omroepen en productiehuizen. Maar waarom is het dan zo ingewikkeld? Waarom zit je uren te tikken, zonder écht verder te komen? Tijd voor verandering. Tijd om jouw verhaal te vertellen en je makerschap naar het volgende niveau te tillen!


En daar beginnen de struggles…

 • Je hebt een idee, misschien zelfs al iets op papier, maar voelt je overweldigd door alle opties en mogelijkheden. Hoe doen al die andere makers dit toch?
 • De inhoud is nog onsamenhangend en je twijfelt wat je wil delen. Wat deel je überhaupt, en met wie? Voor de zekerheid deel je daarom maar helemaal niks. 
 • Je mist de dramaturgische structuur. In je hoofd is het af, en logisch. Maar hóe concretiseer je iets op papier zodat anderen het willen lezen?
 • Zo. Veel. Opties. En mogelijkheden. Hoe kies je voor de juiste weg?
 • Je twijfelt, je stresst, je schrijft en je schrapt. En hoe langer je husselt, hoe meer je de weg kwijtraakt. 
 • De grootste rem ben je zelf. Omdat je jezelf kleiner maakt dan je bent. 
 • Je vindt het moeilijk om je doel scherp te zien omdat je je in een geheel nieuwe wereld bevindt. En dit moét goed worden, om te laten zien wat je echt kan.

Wat als het anders kan?

In plaats van dit filmplan als iets zwaars of lastigs te zien, als iets dat ‘moet’, zie jij je filmplan als iets lichts en leuks. Het is de basis van élke documentaire – jazeker, ook die ene bij de Oscars. Hoe beter je filmplan, hoe groter de kans op realisatie. Samenwerken met producenten, een fantastische crew, een omroep, eindelijk indienen bij een fonds of crowdfunding? Het kan allemaal!

Reviews

Stel je voor…

Je bent zelfverzekerd en vol vertrouwen omdat jij weet wat de inhoudelijke kern is van je idee. Niet zo’n miljoen-in-een-dozijn-idee, maar JOUW project. Je weet wat je te doen staan om het verhaal dicht bij jezelf te houden en anderen daarmee in beweging te brengen. Je hebt professionele technieken om het verhaal zo te vertellen dat het dramaturgisch staat als een huis. Met als resultaat een heldere inhoud waardoor je razendsnel keuzes kan maken, om tafel kan met producenten en fondsen en het allerbelangrijkste: je film kan realiseren zoals jij het voor je ziet.

We Need Your Film

Van idee tot ijzersterk filmplan in 6 maanden

Ben jij er klaar voor om je documentaire-idee serieus te nemen? Je leert in dit traject de kern te filteren uit een berg informatie en te vertalen tot filmplan, zodat jij met focus en zelfvertrouwen kan werken. Van idee tot concrete inhoud in 6 maanden. Dat wil je!

Wat zit erbij?

 • Kick-off van 3 uur op locatie
  Na afloop heb je een doordacht stappenplan waarvan je denkt ‘wow, had ik dit maar eerder’. Je hebt een lijst vol concrete to-do’s staan, waarvan jij weet: deze kan ik uitvoeren. Dus dit doel is haalbaar. Die documentaire gaat er komen.
 • 6 maanden 1:1 begeleiding
  Zodat je vanuit rust je filmplan kunt maken. En het dan ook écht gaat doen. Want wist je dat de meeste projecten een stille dood sterven omdat makers denken het niet te kunnen? Daarom ben ik er, die je een liefdevolle schop onder de kont geeft om het wel te doen.
 • 11x Creative Calls
  Zeg maar dag tegen writer’s block, imposter syndrome en uitstelgedrag! Om de 2 weken plannen we een coachingsessie van 60 minuten, die er samen met concrete actiepunten voor zorgt dat jij jouw doelen nauwgezet in de gaten houdt en uiteindelijk zelf verliefd wordt op dit proces. Ja echt, dat kan. Dit is jouw verhaal, en dit wordt freakin’ goed.
 • Reflectiemomenten
  Die zijn er voor en na elke sessie. Ook krijg je toegang tot je eigen online omgeving waardoor we op alle vlakken on track blijven richting jouw groei en de doelen die je wil behalen.
 • Tussentijdse support
  De calls zijn waardevol, maar daarbuiten gebeurt natuurlijk ook genoeg. Daarom sta ik tussen de mentorsessies digitaal voor je klaar, 24/7. Loop je vast tijdens het schrijven? Is er een mail die je moet versturen? I got you. Je bent niet meer alleen in het makersproces.

Investering? 6500 euro

 

Lights, camera, action!

Resultaat 1

IJzersterk filmplan

Je weet wat de inhoudelijke kern is van je verhaal en hebt die vertaald op papier. Hierdoor weet je precies wat je volgende stappen zijn, en kan je makkelijker ja of nee zeggen op keuzes waar ja of nee op gezegd moet worden.

Resultaat 2

Plan van aanpak

Je hebt een insight gekregen in storytelling voor film. En snapt nu dat alles een verhaal is, en dat je daarmee altijd en overal kan bepalen wat het volgende hoofdstuk is. Je begrijpt nu als geen ander hoe je jouw verhaal kunt schrijven, met focus, gemak en plezier.

Resultaat 3

Gouden formule

Deze kun je toepassen op élk toekomstig project. En daarmee weet jij elk idee onder de aandacht te brengen van je crew, producenten en opdrachtgevers. Zodat je veel meer mensen mee krijgt in jouw dromen. En deuren maar blijven opengaan!

In 6 maanden doorlopen we dit proces

We gaan dromen, doelen bepalen en we maken een plan van aanpak voor de komende tijd. Door deze route goed uit te stippelen weet jij precies wat er nodig is om je inhoud next level te tillen. Concretiseren wat de praktische volgende stappen zijn die je zelf kunt gaan zetten. Samenwerken met een crew, crowdfunding, een producent of een omroep?

Samen gaan we ontdekken wat de inhoudelijke kern is van je documentaire-idee. Je logline en persoonlijke motivatie zijn daarbij het belangrijkst. Waarom wil je vertellen wat je wil vertellen? Urgentie, oorspronkelijkheid en actualiteit komen daarna. Ik help je wat er in je hoofd zit kraakhelder en gelaagd op papier te krijgen, zodat een ander door jouw ogen kan zien wat jij ziet. Hallo fondsen, producenten en crew!

We duiken in het verhaal en de filmstructuur. Wat is het narratief? De beweging van de film? Het vertelperspectief? Kortom: wat is de dramaturgische ontwikkeling van je verhaal? Die de kijker op het puntje van zijn stoel houdt. Zo kom je erachter wat de gemeenschappelijke deler is in je flarden van ideeën. Je weet wat ze verbindt en wat de rode lijn is in jouw verhaal. Als jij deze houvast hebt maak je veel makkelijker keuzes.

Door welke wereld reizen je hoofdpersonages en hoe ga je die vinden? Wie is de protagonist, de antagonist en wat is je eigen rol? We structureren alles aan de hand van professionele storytellingprincipes en -technieken, zodat je de ingrediënten hebt om een ijzersterk verhaal neer te zetten waarmee je impact kan maken.

We gaan films kijken, muziek luisteren en bakken vol inspiratie opdoen. Wat is de gelaagdheid en complexiteit van de film? We maken de eerste stap van tekst naar beeld en duiken in de vorm en stijlkeuzes. We schrijven scènes en gaan op zoek naar schetsen en foto’s. Alles uit de research komt hier samen.

Naar een professioneel en concreet eindresultaat, zodat je meer vertrouwen hebt in jouw verhaal. Ik kijk met je mee en we zetten de puntjes op de i van je filmplan. Je hebt inhoudelijke focus, waardoor je razendsnel keuzes kan maken en je project kan uitvoeren, zodat jij met een gerust hart de hort op kunt. Nu nog een outfit voor de première uitzoeken.

Na dit traject:

 1. Heb jij een ijzersterk filmplan voor een documentaire van 25 minuten, en weet jij ook wat je vervolgstappen zijn. Het eindeloos praten over ideeën die op niks uitlopen is verleden tijd.
 2. Presenteer jij zonder blikken of blozen je documentaire. Je stem is rustig, vol zelfvertrouwen en je weet waar je focus op ligt. Dit filmplan is precies wat jij in je hoofd hebt en jij weet dat. 

 3. Sta je nooit meer met een mond vol tanden als iemand zegt dat ze ‘het nog niet helemaal voelen’. Da’s dan jammer voor ze, maar jij weet precies waarom je welke keuze maakt en niks brengt je van je makerspad. 

 4. Ken je de verschillende vormen van financiering in Nederland en Europa, en heb je een rugzak vol mogelijkheden die je kan inzetten om in nieuwe netwerken terecht te komen en eindelijk echt te gaan maken. 
 

 5. Heb jij je doelen helder voor ogen, weet je wat je kunt verwachten en wat je daarvoor moet doen. Je denkt in mogelijkheden en opties.

Over Susanne

Susanne studeerde in 2014 af aan de Nederlandse Filmacademie. Haar eindexamenfilm “Nowhere Place” ontving de Documentary Wildcard. Sinds 2019 maakt ze met gerenommeerd productiehuis Holy Fools spraakmakende commercials en in 2020 stond haar nieuwe documentaire “The Night That Looked Like Day” op de shortlist van het Berlin Commercial Festival. De afgelopen 10 jaar reist ze de wereld rond voor haar nieuwe bioscoopfilm Where We Belong, over de Amerikaanse Westboro Baptist Church. Als creative mentor werkte ze o.a. samen met omroep BNNVARA en als talentbegeleider bij VPRO. Daarbij is ze gastspreker op filmfestivals, en begeleidt ze andere makers, om ze eraan te herinneren hoe erg de wereld hen nodig heeft.

Is dit geschikt voor jou?

 • Je bent een visual storyteller die rondloopt met een documentaire-idee of deze al heeft liggen, maar hierin de noodzaak, kern of focus mist waardoor je het niet deelt en het dus nooit gemaakt wordt. Zonde natuurlijk. Maar dat weet je zelf stiekem ook wel.
 • Je hebt gestudeerd aan een audiovisuele opleiding of bent selfmade en al een tijdje bezig in de filmindustrie. Misschien heb je al eens samengewerkt met een producent of omroep, misschien ook niet. Je voelt aan alles dat het tijd is voor de volgende stap.
 • Je hebt al een filmplan geschreven maar weet niet zeker of het goed genoeg is. Je wil samen gaan werken met fondsen of een omroep maar weet niet zo goed hoe. Dit traject focust zich op het ontwikkelen van je filmplan, zodat jij daarna met een gerust hart de realisatiefase in kan.

Veelgestelde vragen

Je betaalt eenmalig 6500 euro (ex btw), maar kunt ook in maandtermijnen betalen. Dit mentortraject is zakelijk aftrekbaar en de btw krijg je als ondernemer terug.

De kick-off sessie duurt 3 uur en is live in Haarlem of online via Zoom, en de online mentorsessies (om de twee weken) duren 60 minuten. Hiervoor gaan we videobellen via Zoom. Niet alleen heel erg van deze tijd, maar ook handig, omdat ik er op die manier altijd voor je kan zijn, waar ter wereld ik op dat moment ook ben.

Als dit het geval is plannen we er omheen en wordt het traject iets langer. Geeft niks.

Een filmplan is noodzakelijk om je documentaire te realiseren. Daarbij moet je eigenlijk een project op je naam hebben staan om gezien te worden in de filmwereld. Dat voetje tussen de deur bij fondsen en omroepen kan jaren duren. Dus een filmplan is een must.

Als creative mentor/regiecoach werkte ik de afgelopen jaren aan tientallen documentaires mee, waaronder ‘Hoofd Stuk’ van Lieke Anna en ‘De Platoschool’ van Yara Hannema (BNNVARA). Op dit moment zijn verschillende documentaires in ontwikkeling, waaronder: ‘A Stranger On the Road’ van Henri Doornbos, ‘Trigger’ van Michelle Jordaan (BNNVARA), ‘De Kegelclub’ van Eza Doortmont, ‘Waarom Stopt Hij Niet Gewoon?’ van Emily May ’t Hoen en ‘Tijdelijk Thuis’ van Suzanne Witteman (HUMAN).

Als je twijfelt, bedenk je dan eens hoeveel tijd je nu kwijt bent aan het zelf uitvogelen. Mijn ervaring is dat je er vele jaren over doet om de kennis te vergaren die voor jou van waarde is. Jaren die je later graag zou terugkrijgen. En nog even over geld: ken je Werktuig PPO al? Dit is een subsidie voor ZZP’ers in de creatieve sector die zich willen ontwikkelen en waarbij je een deel van je investering terugkrijgt. Lang verhaal kort: Ja, ik denk het wel.

ARE YOU READY?

Van idee naar ijzersterk filmplan in 6 maanden

Een exclusief traject met als doel meer focus, verhaalstructuur en een plan van aanpak om naar buiten te reden met een professioneel filmplan. Waar wacht je nog op? Stap in je nieuwe verhaal. Gun jezelf deze stap. WE NEED YOUR FILM.

6500 euro

We need your film