“If you don’t do it, it doesn’t exist.”

(De eerste editie start op maandag 3 oktober 2022)

Laat me raden….

Het leek zo’n goed idee. Je had een droom om impact te maken. Hard werken, je creativiteit gebruiken, en al je plannen te zien lukken. De vrijheid voelen van volmaakt makerschap. Maar dan verandert er iets. Gradually, then suddenly. Opeens merk je dat je meer achter je computer zit, en drukker bezig bent met randzaken. Je nieuwe plannen, waarvan er nog steeds duizend binnenkomen, verdwijnen naar de achtergrond. Gek, want je weet nog steeds precies wat je wil. Je wil die website live zetten. Dat filmplan uitwerken. Dat manuscript afmaken. Maar opeens heb je heel veel redenen om niet nú te beginnen. Want eigenlijk weet je er ook niet genoeg van. En het is nog niet perfect. En trouwens, wie zit er eigenlijk op te wachten? Terug naar de administratie. Nog één metertje scrollen op Instagram. Misschien alvast beginnen aan een veel beter idee. Eentje dat nog niet hoeft te bestaan. En langzaam maar zeker verlies je je Maker’s Dream. Onzichtbaar achter een overweldigende muur van mitsen en maren.

Tot nu. Tijd om te gaan maken. Tijd om te doen waarvoor je hier bent.

 • Je hebt honderd ideeën maar je weet niet goed waar je moet beginnen. Hierdoor kom je niet in beweging, en blijft er veel liggen.
 • Je vindt het moeilijk om je doel scherp te zien. Je hebt wel een doel, maar niet de focus om door te pakken richting de volgende stap. We gaan daarom niet je doel veranderen, maar je visie verscherpen. Land in zicht!
 • Je vraagt je af of je wel goed genoeg bent. Hierdoor begin je vol enthousiasme aan een doel om halverwege weer iets nieuws te bedenken; alles om het niet af te hoeven maken. Maar doordat het steeds opnieuw niet lukt kom je in een negatieve spiraal terecht en raak je het plezier in het maken kwijt.
 • Je bent druk. Misschien wel té druk. Daardoor blijf je jezelf bezig houden met dingen waarvan jij denkt dat ze ertoe doen, maar waarvan je weet dat ze niet het belangrijkst zijn.
 • Je weet dat netwerken een belangrijk onderdeel is voor je bedrijf, maar toch lukt het je niet zo makkelijk om jouw netwerk om je heen op te bouwen. Waardoor het voelt alsof je alles alleen moet doen.
 • Je zou zo graag als maker goed geld willen verdienen met jouw ideeën en creativiteit, maar tot op heden is dat je nog niet gelukt. Daardoor ga je dingen doen waarvan je denkt ‘is dit het nou echt’? En besteed je die tijd niet aan de dingen waar je wél heel blij van wordt.

Maar wat als…

Het ook anders kan? Ik leef mijn maker’s dream, en heb al meer dan 200 creatieven geholpen naar hun volgende stap. Zoals ik jou ook ga helpen. Transparant, eerlijk en open. Ik vertel je hoe ik te werk ga en hoe ik mijn doelen bepaal. Ik ga je richting geven, en de stok achter de deur zijn. Ik geef je verantwoordelijkheid, helderheid en een professionele maker’s mind. Zodat jij je creatieve ambities serieus gaat nemen, gericht op dat ene doel. Ook als je nog niet weet wat dat precies is. Ik help je om te creëeren op jouw manier, op jouw tempo, in jouw tijd. Niet twijfelen of afwachten. Time to make.

In 8 weken naar één concreet doel.

 • Je leert concrete tips en strategische trucs om actie te ondernemen en vanuit die snelheid keuzes te maken die bij je passen.
 • Je gaat je eigen filosofie ontwikkelen: je eigen route uitstippelen om die vol vertrouwen te volgen, zonder bezig te zijn met anderen.
 • Je ontdekt wat je tot nu toe tegenhoudt, en leert die hindernis voor de toekomst weg te nemen.
 • We gaan het vuurtje weer opstoken en je enthousiasme terugvinden, door te focussen op de dingen die jou energie geven.
 • Je leert te durven. De angst loslaten, en te kiezen voor de beste weg, ook als dat niet de makkelijkste is.
 • Je gaat een groep gelijkgestemde makers ontmoeten, die je netwerk verbreden en je doelen steunen.

Introducing… MAKERS MAKE

In 8 weken
van idee naar
concreet doel.

Ben jij er klaar voor om je makerschap serieus te nemen? Deze cursus geeft je X videolessen en X uur content om de maker te worden die in je zit. In 8 weken leer je mijn framework vol inzichten en strategieën, dat je helpt om met meer zelfvertrouwen achter je doelen aan te gaan. Meer maken, meer geld verdienen, meer mogen. Dat is de maker’s dream.

In 8 weken
heb je…

1. Je concrete doel behaald.Het is je gelukt om achter je doel aan te gaan. Het is jouw doel, jouw pad en van niemand anders.

2. Geen uitstelgedrag meer.Je ziet je uitstelgedrag onder ogen, en kent alle tips and tricks om dat te lijf te gaan.

3. Je remkabels doorgeknipt.Perfectionisme remt. Je hebt de tools gekregen om in actie te komen, en je creatieve doelen te behalen zonder je creatieve zelf te verliezen.

Zo gaan de 8 weken eruitzien.

Ook zo’n zin om al je doelen eindelijk te kunnen afvinken? Met deze methode leer ik je om duidelijke doelen te stellen, waardoor onzekerheid, remmend perfectionisme en uitstelgedrag verleden tijd zijn. You’re going places!

“Zou je dat nu wel doen?” zegt dat stemmetje in je hoofd, net op het moment dat je hebt besloten ergens voor te gaan. Maar wat zou er gebeuren als we hier op een andere manier mee omgaan? Dan kun zelfs jijzelf je niet meer tegenhouden!

Waar blijft de tijd? Waar halen we meer tijd? En hoe gaan we er het best mee om? Als creatieven is tijd onze beste vriend en grootste vijand. Want als we klaar zijn, zijn we nooit écht klaar. Een laptop kan altijd weer open voor een nieuwe idee, een extra voorstel, nog één Zoom-meeting. Ik ga je leren om ook niks te doen. Want dán begint in een creatief brein pas het echte werk.

“Actions speak louder than words”. Na deze module heb jij nieuwe gewoontes die in lijn staan met je acties. En wanneer dat eenmaal lukt, kan je echt alles waarmaken.

Als je iets écht wil, ga je er natuurlijk voor. Dat werkt meestal heel goed. Tot het niet meer werkt. De kunst is om doelgericht te werk gaan en je over te geven aan situaties, vol vertrouwen dat het goed komt.

Waar staan we? Wat kunnen we doen? Welke concrete acties kunnen we NU ondernemen? We zijn over de helft van de cursus en jij komt steeds dichter bij het door jezelf gezette doel. Ga je de puntjes op de i van ‘script’ zetten, of ben je al helemaal klaar en kan je dat ene productiehuis eindelijk mailen?

We houden onszelf gevangen in onze eigen werkelijkheid. We focussen ons vaak op wat er niet is, in plaats van wat er wél is. En zoals je weet is creativiteit overal. Net als ideeën. Net als
oplossingen. Net als tijd. Net als de kansen om geld te verdienen. Daarom gaan we ons focussen op wat er nu is. Creativiteit is overal, maar we moeten het wel laten zien.

We zijn niet voor niets beelddenkers, dus deze module kan onmogelijk ontbreken. Hoe gaat je leven eruit zien als je jezelf richting The Maker’s Dream beweegt? We maken een vision board zodat jij het elke dag ziet. En we kijken natuurlijk terug op je behaalde doel, en trekken de champagne open!

Dit zit er allemaal bij de cursus

Omdat dit een DIY-cursus is, is het natuurlijk helemaal aan jou in welk tempo je de cursus wil volgen. Ik raad je echter aan om hetzelfde tempo van de cursus aan te houden, 8 weken dus. Dat geeft je genoeg tijd om één specifiek doel te stellen, en je daar in 8 weken op te focussen. Dat doel kan van alles zijn. Een project uitwerken. Duizenden euro’s extra verdienen met je creatieve onderneming. Een filmplan schrijven. Je mailing-list tjokvol laten lopen. Iemand ontmoeten om je creatieve reis mee te maken. Of, heel herkenbaar, uitzoeken waar de reis IN GODSNAAM naartoe gaat.

– 8x modules, werkboeken en online content
Acht modules, acht werkboeken en bijbehorende video’s. Hierin word je begeleid door het proces van doelen halen, focus behouden, doorzetten en je energie hoog te houden zodat jij vol zelfvertrouwen naar je doel beweegt.

– 1x wekelijkse doelen document
Elke week ga je scherp inzoomen op de videolessen en wat ze voor jouw ontwikkeling kunnen betekenen. Schrijf je ontwikkelingen op en maak ze echt.

– Ticket voor de Community Week (in oktober)
Je krijgt toegang tot een besloten community met andere gelijkgestemde makers. Hier wissel je tips, tricks en adviezen uit. En daarnaast moedig je elkaar aan om te blijven bewegen.

– 6 live Q&A’s van Susanne Opstal.

– 2 x maandelijkse meditaties
Superbelangrijk om je geest flexibel te houden, en te laten wennen aan je nieuwe gewoontes. Je krijgt twee meditaties om naar te luisteren, zo vaak als je wil. Want weet je dat meditaties best cool zijn? We brengen je in hogere sferen zodat je alles aangereikt krijgt om naar dat doel toe te bewegen.

– Bonus: 2 extra Q&A sessies met experts.

– Levenslang toegankelijk en alle updates.

€ 397

Waarom de cursus uniek is

– De cursus richt zich op de praktische, organisatorisch kant van het makerschap zonder ons creativiteit uit het oog te verliezen.

– Ik geef je een mindset, zelfvertrouwen en een shot empowerment mee, om je creatieve doelen te behalen.

– Taboes zijn er om doorbroken te worden. Ik ben een open boek over mijn eigen lessen en fouten, zodat jij ze niet hoeft te maken.

– Je wordt onderdeel van een community op Instagram met andere creatieve makers van 3 tot 10 oktober 2022. Een plek voor inspiratie, vriendschap en aanmoediging. Wist je dat Laurel en Hardy elkaar ook op een filmset ontmoet hebben?

– Extreem veel waarde voor een lage prijs.

Reviews

Over Susanne

Susanne studeerde in 2014 af aan de Nederlandse Filmacademie. Haar eindexamenfilm “Nowhere Place” ontving de Documentary Wildcard, die jaarlijks wordt uitgereikt aan de meest veelbelovende afstudeerfilm van het land. In haar films probeert Susanne onderstromen te vangen die we allemaal voelen. Soms filosofisch, dan weer abstract, maar altijd met een scherp oog voor de universele gevoelens eronder, die de tijd weerspiegelen. Haar films zijn visueel, universeel en voelen internationaal aan, zoals haar aanstaande documentaire over de Amerikaanse Westboro Baptist Church, waarvoor ze al 10 jaar lang de wereld rondreist. Sinds 2019 maakt ze met gerenommeerd productiehuis Holy Fools spraakmakende commercials voor onder anderen ING, Nationale Nederlanden en PostNL. In 2020 stond haar documentaire “The Night That Looked Like Day” op de shortlist van het Berlin Commercial Festival. Daarnaast biedt ze mentorsessies aan voor creatieve makers in de filmindustrie. Ze ontwikkelde filmeducatie programma’s voor middelbare scholen en coördineert het oriëntatie jaar van Open Studio. Als creative mentor werkte ze o.a. samen met omroep Human en BNNVARA, en als talenbegeleider bij VPRO. Samen met Susanne leren zij hun talent, bedrijf en creativeit ontwikkelen. Zodat ze met meer fun en vrijheid kunnen maken. Ga naar de pagina mentoring voor meer informatie.

Is MAKERS MAKE geschikt voor jou?

“Ik draai al een tijdje mee, maar werken aan mijn eigen projecten is er nog niet van gekomen.” Doe mee, kom erbij! Gebruik de cursus om eindelijk een van je eigen projecten te prioriteren. Ik kan nu al niet wachten om te zien waar je over 2 maanden staat.

“Ik ben een maker maar doe niks in film.”Makers zijn makers. Dus natuurlijk ben jij ook welkom. Hoe meer makers hun Maker’s Dream leven, hoe beter. Alle voorbeelden zijn geschreven voor beeldmakers, maar toepasbaar voor iedereen.

“Ik ben een maker. Maar ik twijfel nooit aan mezelf, en mijn planning is snaarstrak. Ik beweeg als een balletdanser van de ene naar de andere deadline, ik slaap goed, eet gezond, en houd tijd

over voor vrienden, familie en een hondje. Onvermogen is mij vreemd, and I speak several languages fluently. Ik hoef maar één minuut mijn tanden te poetsen en mijn projecten winnen de ene na de andere prijs. Is deze cursus ook voor mij?”Sorry, maar ik denk dat ik jou niks kan leren. Ik wou dat ik jou was, dat wel.

Hoe steekt de cursus in elkaar?

Zo werkt de cursus. Het is een online programma, bestaande uit videomodules, werkboeken, een community week én live masterclasses.

Stap 1. Zodra je op de ‘koop’ knop drukt, krijg je 3 oktober toegang tot de cursus en kun je gelijk beginnen met video’s kijken en opdrachten maken. Je gaat op je eigen tempo alle modules af: X uur kijktijd in totaal.

Stap 2: Je hebt van 4 oktober tot 10 oktober 2022 toegang tot de community op Instagram. Daar geeft Susanne Opstal extra begeleiding, advies en input. Je leert medemakers kennen en kunt extra vragen stellen. Er zijn ook livesessies deze week: als je daar niet bij kan zijn, kan je ze later terug kijken. Deze sessies zijn vaak super waardevol, omdat er mensen in de community zitten die door hetzelfde proces gaan als jijzelf. Veel vragen zullen vergelijkbaar zijn met de vragen die jij wellicht hebt. Iets wat je normaal weken kost om uit te zoeken in je eentje, zou in zo’n sessie zomaar in drie minuten opgelost kunnen zijn.

Stap 3. Naast de communityweek heb je nog 2x op maandag om 12.00 uur een Q&A met Susanne Opstal. Een sessie van 1 uur waarin je je doelen zet, reflecteert en vooruit kijkt op de volgende periode. Daarna heb je de mogelijkheid om nog een half uur te blijven hangen en na te kletsen met medemakers. Kan je er niet bij zijn? Geen probleem, kijk je ze lekker later terug.

Bonussen

Waarom nu mee doen?

– Goedkoper wordt het niet. Omdat dit de eerste keer is, kun je nu meedoen voor een instapprijsje. De volgende ronde wordt deze cursus 497 euro.

– Bonus: een community op InstagramDit wordt superwaardevol omdat je je netwerk uitbreid met allemaal andere gedreven makers. De kans om veel meer te leren dan van mij alleen. Van 3 t/m 10 oktober 2022.

– Bonus: twee expertsessiesElke creatief is anders. Maken maakt soms eenzaam, en daarom gaan we daar wat aan doen. We gaan in gesprek met twee andere gasten die er geen doekjes om winden. Met leiderschapscoach en systemisch coach Sanne de Haan leren we vanuit onze intuïtie keuzes maken en van regisseur Matthias Schut horen we hoe hij wist uit te groeien tot veel gevraagd regisseur én eigenaar van een succesvol bedrijf.

FAQ

Je betaalt eenmalig 397 euro (ex btw), maar kunt ook in 3 termijnen betalen. Dit programma is zakelijk aftrekbaar en de btw hoef je als ondernemer ook niet te betalen.

Op 3 oktober 2022 gaat alles open en gaan we beginnen. Dan is er één week een communityweek en daarna mag je lekker zelf aan de slag. Je hebt daarna nog 8 weken (!) begeleiding van Susanne met eens in de twee weken een livesessie voor vragen en verdieping in de expertsessies. Dus in totaal duurt het 8 weken.

Als je twijfelt, bedenk je dan eens hoeveel tijd je nu kwijt bent aan het zelf uitvogelen hoe alles werkt. Mijn ervaring is dat je er vele jaren over doet om de kennis te vergaren die voor jou van waarde is. Jaren die je later graag zou terugkrijgen. En nog even over geld: ken je trouwens Werktuig PPO al? Dit is een subsidie voor ZZP’ers in de creatieve sector die zich willen ontwikkelen.

Op 3 oktober krijg je toegang tot de video’s, die duren X uur om te kijken. De communityweek is van 3 oktober tot 10 oktober is dé tijd om samen met Susanne en de community van makers extra tips te krijgen. Er zijn dan 4 livesessies (di, wo, vrij en ma om 10.00 uur – 11.30 uur). Als je er niet bij kan zijn, kan je gewoon terug kijken. Probeer er wel een keer bij te zijn, want je netwerk en kennis groeit enorm. De Q&A sessies vinden plaats op 31 oktober en 7, 21 november 2022.

Voor ambitieuze makers die meer uit zichzelf en hun makerschap willen halen. Jij bent een MAKER. Een documentairemaker, filmmaker, cinematograaf of fotograaf die betekenisvolle verhalen wilt vertellen. In dit programma krijg je alle tools om de basis van je makerschap nog sterker neer te zetten. // Om de basis van het uitvoeren van ideeën sterker neer te zetten, waardoor jij richting hebt als maker en kan gaan vliegen. Immers, makers make.

Juist niet. Als je helemaal aan het begin staat is dit programma de ideale manier om te leren van de community en wat het beste bij jou zou passen. In de eerste module is er ook veel aandacht voor het bepalen wat bij je past. En anders gebruik je de cursus om erachter te komen wat je Maker’s Dream is.

In dit programma krijg je geen inhoudelijke feedback op je filmidee. Je kan natuurlijk wel aan de slag gaan met het concretiseren of ontwikkelen van een idee, hierbij helpt deze cursus je op weg.

Ja, in 2023. Dat wordt programmaronde 2. Het programma kost dan wel 497 euro. Het goede nieuws: als je NU het programma koopt, mag je ronde 2 van de cursus GRATIS meedoen. Wanneer je nu je kaartje koopt krijg je toegang tot beide groepen, kan je alles terugkrijgen, je ontvangt alle bonussen en als je opeens over 2 maanden zin hebt de cursus te kijken, is deze gewoon beschikbaar voor je.

De cursus duurt 8 weken, maar omdat het een doe-het-zelf-cursus is, kun je natuurlijk je eigen tempo bepalen. Ik raad je wel aan om hetzelfde tijdsbestek van 8 weken te gebruiken dat de live cursus aanhoudt. Je hebt X uur aan video’s in je online leeromgeving. Dan zijn er de livesessies
(3 in de communityweek) en de opdrachten. Mijn doel: je in 8 weken klaarstomen om één concreet doel te bereiken. Maar wil je een wat rustiger tempo aanhouden, de cursus is 365 dagen kijkbaar, en je hebt altijd toegang tot alle updates in het lesmateriaal.

Niet goed, geld terug

Ik heb nog geen enkele maker gehad die er niet minimaal 3 geweldige tips uit heeft gehaald. Dus ik durf te beloven dat je 100% je geld terug krijgt als je niet tevreden bent, en binnen 14 dagen na de eerste dag van de cursus een mailtje stuurt. Dus ik zou het gewoon proberen; het ergste wat er kan gebeuren is dat je al je geld terugkrijgt. Het beste wat er kan gebeuren is dat je leert hoe je je creatieven doelen kan realiseren en EINDELIJK weer richting die Maker’s Dream beweegt.

ARE YOU READY?

Ben jij er klaar voor om jezelf en je makerschap serieus te gaan nemen?

In deze online cursus met 8 modules, meer dan X uur aan content ga ik je leren hoe jij dichter bij je Maker’s Dream komt. En dat begint met maken. Je doelen behalen. Ik ga je álles geven wat er in me zit, en kan niet wachten om je erbij te hebben. Als je nu je ticket koopt, heb je vanaf 3 oktober toegang tot de cursus.

“If you don’t do it, it doen’t exist.”

€ 397